Socialdemokraternas ledare kallar SD nyfascister. Barnsligt, konstaterar Mattias Karlsson (SD). Foto: TT

Karlsson till Löfven: "Stanna i sandlådan"

Karlsson: "Skulle kunna kalla Socialdemokraterna för att nytragikomiskt parti"
1:11 min

Sverigedemokraterna håller kommundagar i Västerås. Ekots Katarina Helmerson var på plats när vikarierandepartiledaren Mattias Karlsson gav statsministern svar på tal: Den som inte ens i ett så här allvarligt läge förmår att resa sig ur sandlådan. Han kanske ska stanna i  sandlådan. 

Tonläget var högt när den vikarierande partiledaren för Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson talade på partiets pågående kommun- och landstingsdagar tidigare i eftermiddags. Kritiken riktade han mot Socialdemokraternas Stefan Löfven, inte minst för anklagelserna om att Sverigedemokraterna skulle vara ett nyfascistiskt parti

– Jag skulle kunna svara med att kalla Socialdemokraterna för ett nytragikomiskt parti. Men jag nöjer mig med att konstatera att den som inte ens i ett så här allvarligt läge förmår att resa sig ur sandlådan. Han kanske ska stanna i sandlådan. Han är i alla fall inte värdig att leda vårt fina land, sa Mattias karlsson (SD).

Mattias Karlsson betonade också sin ståndpunkt, att Sverigedemokraterna inte på något sätt bär ansvaret för det osäkra politiska läget och att beslutet att fälla regeringens budget, leder till nyval:

– Det finns bara en person som är ansvarig för den uppkomna situationen och det är Stefan Löfven. Han har misslyckats med att samla en majoritet bakom sin politik och han har vägrat att tala med Sveriges största parti.

Att Sverigedemokraterna valde att fälla budgeten fick stormande applåder här på kommun- och landstingsdagarna och många inom partiet har stora förhoppningar om vad valresultatet kan bli. Men frågan är om Mattias Karlsson önskar att regeringen ska falla före nyvalet genom att allianspartierna begär en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven:

– Jag har inte landat i den frågan ännu. Det finns säkert både för- och nackdelar med en sådan lösning.
Tgm:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".