Anki Enevoldsen (C) och Iréne Homman (S). Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Anki Enevoldsen (C) och Iréne Homman (S). Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Valfrihet inom hemtjänsten röstades ner på Gagnefs kommunfullmäktige

Iréne Homman (S): "Vi vill ha det i den offentliga sektorn"
0:56 min

Den borgerliga majoriteten i Gagnef ville före valet i september låta privata aktörer verka inom hemtjänsten. Men kommunen har nu en ny majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och det lokala partiet Kommunal Samling - och under kommunfullmäktige i går röstades förslaget ner.

Tillåt privata aktörer inom hemtjänsten och låt kommunens äldre själva få bestämma vilken hemtjänstgivare de vill ha. Det ville den borgerliga majoriteten i Gagnef före valet, och beslut togs att införa Lagen om valfrihet, LOV.

Men efter valet så styrs nu kommunen av en ny majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och det lokala partiet Kommunal Samling.

Och när kommunfullmäktige i Gagnef under måndagen hade sammanträde ville den nya majoriteten riva upp det tidigare beslutet om att införa LOV i Gagnef.

- Vi tycker att vi vill ha det i den offentliga sektorn, för vi har bra hemtjänst. Vi tror inte, att när kommunen ser ut som den hör, att lägga ut det på privata. Jag tror inte att man åker upp till Björbo och Floda, utan att det blir här i Djurås och då tycker jag inte att det är ett rättvist system, säger Iréne Homman som är socialdemokratiskt kommunalråd i Gagnef.

Centerpartiets Anki Enevoldsen håller inte med.

- Vi tycker att det är jätteviktigt att de äldre får vara med och bestämma vilken äldreomsorg de vill ha. Vi har en jättebra hemtjänst i kommunen men vi tycker att man ska få välja, säger Enevoldsen.

Men är inte ni i majoriteten odemokratiska som tar bort valfriheten?

- Nej, det tycker jag inte är odemokratiskt. Jag tänker på hela kommunen, det tar bort arbetskraft vi har i dag, säger Iréne Homman (S).

Är det här en ideologisk fråga för er i majoriteten?

- Ja, det är det, säger Homman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".