Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

Rekordmånga lediga jobb - färre arbetslösa i Dalarna nästa år

”Vård- och omsorgsbranschen behöver flest”
1:07 min

Under den kommande femårsperioden kommer cirka 20 000 personer i Dalarna att gå i pension. Redan nu finns rekordmånga lediga jobb i länet.

–  Inte på 24 år har vi haft så här många lediga jobb anmälda. Vi kommer upp i 19 000 lite drygt det här året, säger utredaren Jan Sundqvist på Arbetsförmedlingen i Dalarna, som i dag presenterade Arbetsförmedlingens rapport för utsikterna på Dalarnas arbetsmarknad. 

– Närmare hälften av alla som var i jobb i Dalarna år 2011 kommer att ha gått i pension år 2025 och de ska ersättas, säger Jan Sundqvist. 

Trots att efterfrågan är hög inom de flesta områden så finns det ett område som har extra stort behov av arbetskraft. 

- Det är ju absolut vård-och omsorgsbranschen där vi behöver någonstans mellan 600 och 700 nya medarbetare varje år bara för att ersätta de som går i pension. 

Dalarna hör till de län som haft lägst sysselsättningstillväxt de senaste åren och den tros öka svagt det kommande året. Däremot kommer arbetslösheten minska och hamnar strax under sju procent under 2015. 

Jan Sundqvist menar att det är lättare för exempelvis ungdomar att få jobb i Dalarna jämfört med andra delar av Sverige. 

– Där kan man säga som ett gott råd till ungdomar, se till att gå klart gymnasiet. Om du inte vet vad du ska plugga, välj ett yrkesinriktat program på gymnasiet och för det tredje, skaffa ett körkort.

Prognos för yrken i Dalarna 2015

Bristyrken:
Barnmorskor, bergarbetare, bussförare, civilingenjörer (gruvteknik, bygg, maskin, elektronik), förskollärare, kockar, lastbilsmekaniker, läkare, psykologer och sjuksköterskor.

Överskottsyrken:
Barnskötare, elevassistenter, försäljare (dagligvaror & fackhandel), helpdesktekniker/supporttekniker, köks- och restaurangbiträde, lagerarbetare, truckförare, vaktmästare och vårdbiträden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".