Gunilla Barkar. Foto: Salam Abu-Iseifan
Gunilla Barkar går nu ut och föreläser om sina erfarenheter för att öka kunskapen om tiggare. Foto: Salam Abu-Iseifan/Sveriges Radio.

Gunilla Barkar lärde sig mer om de som tigger i Dalarna

Barkar: "De hade hört talas om att man kunde plocka bär i Sverige"
2:56 min

Före detta politikern Gunilla Barkar har under hösten varit ute och intervjuat flera personer som tigger i Dalarna.

Gunilla Barkar har länge varit engagerad i samhällsfrågor och i olika hjälporganisationer. Tidigare under hösten bestämde hon sig för att ta reda på hur de som tigger i Dalarna har det.

Med hjälp av en tjej som har bott ihop med romer och lärt sig deras språk, romani, kunde Gunilla utföra intervjuerna på deras språk. Hon har tack vare det fått en unik inblick i hur livet ser ut för den som tigger.

– Vi började i Borlänge med att gå runt, sedan satte jag mig ned som tiggare, utanför bolaget i Norra Backa, säger Gunilla Barkar.

Att hon själv tiggde blev uppmärksammat i flera medier, "ett före detta landstingsråd sitter och tigger" skrevs det. Gunilla fick då förklara att hon helt enkelt ville veta vilka de är och varför de är här.

Erfarenheten har förändrat Gunillas syn på de som tigger. 

– Det är mycket tydligare att det är riktiga människor som sitter där med riktiga historier.

Nu åker Gunilla Barkar ut och föreläser om sina erfarenheter för att öka kunskapen om personer som tigger, och för att ta bort fördomar. En föreställning är att ligor organiserar de personer som tigger.

– Det är inga ligor som ligger bakom tiggeriet i Dalarna, säger Gunilla Barkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".