Knäckiga kanelflarn med apelsinsmörkräm. Foto: Sara Nyström
Knäckiga kanelflarn med apelsinsmörkräm. Foto: Sara Nyström

Knäckiga kanelflarn med apelsinsmörkräm

På lördag gör Lucia entré i mörkret i många hem. P4 Dalarna Förmiddags-kocken Sara Nyström fick i uppdrag att baka något passande som inte är lussebullar eller pepparkakor.

Till 30 flarn = 15 dubbla 

75 gr smör

1 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 msk ljus sirap

2 msk mjölk

1 1/2 kr salt

1 tsk malen kanel 

Blanda allt i en kastrull och koka upp allt under omrörning på medelhög värme, låt det sjuda ihop i 2 minuter. Tag av från plattan och låt smeten svalna.
Tag sedan två ugnsplåtar med bakplåtspapper och med hjälp av två teskedar klicka ut små jämnstora klickar av havresmeten.

Tänk även på att behålla mellanrummet mellan flarnen, de rinner ut och det med råge.

Grädda sedan av dem på 150 grader i 12-14 minuter, tills de har fått en härlig gyllenbrun färg. Tag ut och låt dem svalna på plåten. 

Apelsinsmörkräm : 125 gr smör rumstempererat

                                1 dl florsocker

                                Rivet skal från 2 apelsiner + saften från en 1/2

                                1/2 tsk vaniljpulver alt 1 tsk vaniljsocker

                         

Rör upp smöret med florsockret och vaniljpulver, blanda sedan i apelsinzesten och saften.

När smöret är ordentlig blandat är det bara att börja sätta ihop flarnen.

Vänd på hälften av flarnen och bred på smörkrämen på undersidan av flarnet och lägg sedan ihop det med ett flarn utan smörkräm. Dessa går utmärkta och frysta.

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".