Hjalle Östman
Hjalle Östman framför Cozmoz i Borlänge. I framtiden kan det stå Fryshuset på skylten.

Cozmoz i Borlänge kan bli Fryshuset

Hjalle Östman: "Handlar om en rejäl stor förstudie"
0:38 min

Fryshuset kan komma att etablera sig i Cozmoz lokaler i Borlänge. I går beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att Fryshuset ska undersöka förutsättningarna för ett framtida samarbete med Borlänge kommun.

Fryshuset är en organisation som bedriver ett 50-tal olika verksamheter för unga i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det rör sig om allt ifrån skolor och basketlag till arbetsmarknadsprojekt och hjälp till avhoppade nazister. 

På Kozmoz bedrivs också flera olika verksamheter för ungdomar och unga vuxna och det finns planer på att bredda och utveckla verksamheten. Men enligt Hjalle Östman, som jobbar där, har det saknats en tydlig gemensam linje och han tror att Borlänge har mycket att lära av Fryshusets organisation.

– Den vision, värdegrund och den tanke om hur man jobbar med unga som dom har klickar väldigt bra ihop med de utvecklingstankar som vi har här på Cozmoz, säger han.

Ett första steg är att Fryshuset ska undersöka situationen för unga i Borlänge.

– Det handlar om en rejäl stor förstudie och kartläggning av Borlänges unga, allt ifrån skola och fritid till jobbmöjligheter, säger Östman.

Efter det ska dom tillsammans med Cozmoz arbeta fram ett förslag för hur ett framtida samarbete kan se ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".