Lisbeth Halses Sivertsen och Helene Andersson, distriktssköterskor vid Sälens vårdcentral.
1 av 5
Distriktssköterskorna Lisbeth Halses Sivertsen och Helene Andersson säger att ventilationen blivit mycket bättre efter ombyggnaden. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Monica Björseth, verksamhetschef för Sälens vårdcentral.
2 av 5
Ambulansintaget är helt nytt, berättar Monica Björseth, verksamhetschef för Sälens vårdcentral. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Akutrum på Sälens vårdcentral.
3 av 5
Många turister kommer in med skidskador till Sälens kombinerade vårdcentral och akutmottagning. En vinterdag kan akuten ha 100 patienter - en sommardag endast 10-15. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Röntgenrum på Sälens vårdcentral
4 av 5
I Sälen behandlas ungefär 1200 frakturer (benbrott) per säsong och ungefär 2000 personer röntgas. Det här är röntgenrummet. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Provtagningsrum på Sälens vårdcentral.
5 av 5
Två provtagningsrum finns på vårdcentralen i Sälen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Äntligen är Sälens vårdcentral ingen byggarbetsplats längre

"Det är stor skillnad. Utrymmet förut var minimalt - folk satt ju på golven"
3:08 min

Nu är verksamheten samlad på samma ställe och lokalerna är större och fräschare. I går kväll, onsdag, var det invigning av den om- och utbyggda vårdcentralen i Sälens by.

Sälens vårdcentral och akutmottagning är inrymd i centrumhuset i Sälens by och har tidigare delvis använt gamla kontorsrum, vilket inte varit optimalt. Det har också varit väldigt trångt.

Men efter en rejäl om- och utbyggnad, som fördubblar hyran, har det blivit mycket bättre, anser verksamhetschef Monica Björseth.

– Vi har fått en genomfart för ambulansen - tidigare hade vi bara en carport utomhus där vi lastade ur patienter. Sjukgymnastiken har flyttat hit  och vi har fått träningssal och nya undersökningsrum, berättar hon.

– Vårdcentralen har ju byggts om och ut sedan 1987 men nu har vi all verksamhet som ska vara på en vårdcentral under samma tak. Nu känns det som att vi nått målet, säger distriktssköterskan Lisbeth Halses Sivertsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".