Halka. Foto Tor Erik Schröder, Scanpix.
1 av 2
Foto: Tor Erik Schröder, Scanpix.
Ökad risk för halkolyckor på länets vägar
2 av 2
Bo Eriksson vid Polisen Dalarna. Foto Stefan Ubbesen

Ishalka i Dalarna - polisen varnar bilister

Polis Bo Eriksson: "Fläckvis halt"
0:50 min

Risken för olyckor på vägarna på grund av halt väglag är just nu högre än vanligt i Dalarna, vilket fått SMHI att gå ut med en varning om ishalka, speciellt i länets södra delar.

– Ja just nu, vid lunchtid, så är vi förskonade från halkolyckor på vägarna, men jag tror säkert att det kan vara fläckvis halt på vissa av våra vägar, säger Bo Eriksson, presstalesman på polisen i Dalarna.

Framförallt så är det vägarna upp mot Dalafjällen som Bo Eriksson tror kan vara fläckvis mycket hala då det på många håll är blött ute och samtidigt kallgrader, vilket då skapar ishalkan.

Läget i länet har gjort att Trafikverket har gått ut med en varning för just ishalka, inte minst på vägarna i södra Dalarna, och det är bra säger Bo Eriksson, som dock ser att det kan finnas en risk med att man går ut med varningar för ofta.

– Ja om man går ut med varningar för ofta och det visar sig att det inte är så värst halt, så är det ju inte bra, säger Bo Eriksson och fortsätter:

– Då finns det en risk för att många bilister inte tar varningarna på allvar till slut och då ökar förstås riskerna för olyckor när det väl är halt. Det är ju trots allt vinter vi har, även om vi inte har så mycket snö än, säger Bo Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".