Kamplucia för vårdförbundet
Foto: TT.

Vårdförbund upp till kamp - i luciatåg

Kerstin Erlandsson: "Vi provar ett nytt grepp"
0:39 min

Länge har vårdfacket i Dalarna stridit för att vårdpersonal som jobbar natt ska få kompensation i form av förkortad arbetstid. Men politikerna i landstinget Dalarna tycker att det blir för dyrt. Men i morse tog Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna, till en ny argumentationsform. Ett luciatåg.

Landstinget och Vårdförbundet har länge bråkat om ett så kallat nattavtal.

Det handlar om att Vårdförbundet tycker att sjuksköterskor som jobbar obekväma arbetstider, som natt eller skift, måste kompenseras för sitt nattarbete. Att de helt enkelt måste få jobba färre timmar i veckan som kompensation.

I industrin får man kompensation för det men inte i det kvinnodominerande vårdyrket. Och Vårdförbundet anser att landstinget måste ändra arbetstidsavtalet. Men det vill inte politikerna för de blir för dyrt.

Förhandlingarna har varit låsta men nu tar Vårdförbundet till en ny taktik.

De framför sin kritik på Luciatågsvis.

– Vi provar ett nytt grepp, jag fick lite textrader i huvudet och tänkte att jag skriver ihop det, så gör vi något kul av det, säger Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".