Försäkringskassan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nästan 3 000 personer i Dalarna är utförsäkrade

Sari Vesa: "Så här kan man inte behandla folk"
1:21 min

2 779 personer. Så många har utförsäkrats från sjukförsäkringen här i länet sedan allians-regeringen införde reglerna om ett tak. Socialdemokraterna vill ta bort taket, men det är ett av dom vallöften som nu inte kan genomföras sen regeringens budget blev nedröstad av Sverigedemokraterna och Alliansen.

Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tänker fortsätta driva den här frågan i den kommande valrörelsen.

– Det är en otroligt viktig fråga, vi måste ha en mänsklig sjukförsäkring, säger hon.

Det var 2008 som Allians-regeringen införde ett tak i sjukförsäkringen. Något som innebär att man inte kan få sjukpenning i mer än två och ett halvt år. Efter det måste man delta i en arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Det här är något som Sari Vesa tycker är fel, hon har själv varit sjukskriven efter att hon skadat sin högerhand.

– Så här kan man inte behandla folk. Folk som vill jobba och som har jobbat hela sitt liv. Jag vill inte sitta hemma men jag kan inte jobba, säger hon.

Lotta Finstorp som är riksdagsledamot för Moderaterna säger att taket infördes för att fler skulle komma ut i jobb, men hon kan tänka sig att vissa regler ändras.

– Dom som har blivit oförsäkrade måste man hitta ett skydd och stöd för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".