Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSAB gör luften i Borlänge lite friskare

Publicerat fredag 12 december 2014 kl 13.04
Susanna Karlevill: "Det är ett kliv i vår historia"
(1:15 min)
SSAB byter olja mot naturgas och luften i Borlänge blir lite friskare
1 av 2
SSAB:s stora naturgastankar i Borlänge. Foto Stefan Ubbesen
Friskare luft i Borlänge när SSAB byter olja mot naturgas
2 av 2
Susanna Karlevill, stf platschef vid SSAB i Borlänge. Foto Stefan Ubbesen

Från och med idag så kommer luften i Borlänge att bli lite friskare, för idag presenterade SSAB en miljösatsning i sitt varmvalsverk. Ett projekt i 100-miljonersklassen som man arbetat med sen 2002.

Susanna Karlevill är ställföreträdande platschef vid SSAB i Borlänge och hon är stolt och glad idag:

– Jag tycker alltid att det är roligt att gå till jobbet, men idag är det extra roligt! Det är ett sånt där kliv i vår historia, säger hon, och berättar vad man den här satsningen går ut på:

– Vi har två ugnar där vi värmer upp våra ämnen, och nu har vi släckt ned våran oljeeldade ugn och nu går vi över till att elda den med naturgas istället.

Den här satsningen ligger helt i linje med SSAB´s övergripande vision att vara med och bidra till en hållbarare och friskare värld, och dessutom tror man att det här också kommer att visa sig vara ekonomiskt lönsamt.

– Det absolut största skälet till det här är dom miljövinster vi får. Vi kommer helt ifrån svaveloxidutsläppen helt och dessutom minskar vi svavel- & koloxidutsläppen rejält, menar Susanna Karlevill.

Luften i Borlänge kommer alltså att bli lite friskare genom SSAB:s satsning, men man kan ju undra - eftersom ju naturgas också är ett fossilt bränsle - varför man inte valde att satsa på någon förnyelsebar energikälla när man nu ändå lagt ned så stora pengar på den här konverteringen i varmvalsverket.

– Självklart kan vi drömma om att få till exempel biogas att elda med, men idag finns inte det i så stora volymer som vi behöver, svarar Susanna Karlevill och lägger till:

– Men nu har vi byggt en anläggning som klarar av att eldas med biogas, så vi är förberedda på det så fort som det går att få fram.

Men nu byter man i alla fall olja mot naturgas som kommer ifrån Norge.

– Vi har valt en leverantör i Norge som tillverkar gasen där och sen transporterar den till Lysekil och så kör vi den i lastbilar upp till Borlänge, berättar Susanna Karlevill.

Men innebär inte lastbilstransporterna i sig negativa miljöeffekter?

– Om man tittar pöå en livscykelanalys så är det klart att vi hellre önskar att vi kunde transportera gasen på järnvägen, men idag finns det inte fungerande tankar för flytande naturgas, men självklart, så fort vi har en sån lösning klar, så kommer vi att änvända oss av den, säger Susanna Karlevill, ställföreträdande platschef vid SSAB i Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".