Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef i Mora, samt Anna Hed (C), kommunalråd i Mora, inviger Moras nya brandbil, december 2014.
1 av 3
Peter Bäcke från räddningstjänsten och Moras kommunalråd Anna Hed (C) invigde det nya fordonet genom att klippa en slang. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Ny brandbil i Mora, december 2014.
2 av 3
Så här ser den nya brandbilen ut. Framtill har den signalhorn, vilket betyder att sirenen hörs bättre än de flesta andra brandbilar, som har elektronisk siren. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Hytt i Moras nya brandbil, december 2014.
3 av 3
Inga lösa grejer i hytten längre. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Sveriges mest moderna brandbil finns i Mora

"Vid trafikolyckor har vi nu inga problem att ta de största SUV:arna och stadsjeeparna"
0:57 min

För 3,25 miljoner kronor har räddningstjänsten i Mora fått vad som i dagsläget är Sveriges modernaste brandbil. Den invigdes på fredagsförmiddagen.

– Bilen vi haft tidigare är 20 år gammal, säger brandchefen Johan Szymanski.

Han berättar vad som är nytt med den nya bilen:

– Det som skiljer är bland annat den säkra hytten, där saker och ting inte ska kunna flyga omkring om det skulle inträffa en olycka. Sedan har vi förnyat själva räddningsutrustningen, och vi har modernare klippverktyg, säger han och fortsätter:

– Vi får effektivare släckinsatser. Släcksystemen fungerar bättre och det går åt mindre vatten, vilket gör att sekundärskadorna minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".