Anna Eriksson på restaurang Lissäng i Mora
-- Vi jobbar redan i den linjen så de nya reglerna blir ingen större omställning för oss, säger Anna Eriksson, som arbetar på en restaurang i Mora. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Nu blir det hårdare allergikrav på restauranger

Anna, som arbetar på restaurang i Mora: "Bra att de går hårt ut."
1:43 min

Restauranger måste bli bättre på att upplysa gästerna om ingredienser i maten som kan framkalla allergiska reaktioner. Livsmedelsverkets skärpta krav börjar gälla i dag, den 13 december.

Från och med i dag måste alltså restauranger - och butiker som säljer mat över disk - kunna berätta för kunderna om deras mat innehåller någon av de mest allergiframkallande ingredienserna, som är:

  • gluten
  • kräftdjur och blötdjur
  • ägg och produkter där ägg används, som lysosym
  • fisk, fiskolja och liknande
  • jordnötter
  • andra nötter
  • sojabönor och produkter där sojabönor används, som lecitin
  • mjölk och mjölkprodukter, inklusive laktos
  • selleri
  • senap
  • sesamfrön
  • lupin, samt
  • svaveldioxid och sulfit om det överstiger en viss halt

Informationen om ingredienserna kan ges antingen skriftligt eller muntligt. Men om restaurangen inte skriver ut innehållsförteckningen i menyn, så vill Livsmedelsverket att personalen tydligt informerar kunderna om att de har rätt att få veta om det finns allergener i maten.

– Allergiker ska inte behöva känna sig jobbiga för att de ber om information. En skylt är ett sätt att inbjuda gästen till att fråga, säger Ylva Sjögren Bolin, doktor i immunologi och kemist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".