Foto: Gary Kramer/TT
Foto: Gary Kramer/TT

Jägareförbundet överklagar vargbeslut

Vargar som kan förorsaka skada för rennäringen skall inte regleras genom licensjakt utan genom skyddsjakt. Det anser Jägareförbundet i Dalarna.

– Vi har idag lämnat in en överklagan av Länsstyrelsen Dalarnas licensjaktbeslut avseende varg i renskötselområdet då vi anser att vargar som förorsakar skada för rennäringen istället skall regleras genom skyddsjakt, skriver Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Vår uppfattning är att vi har gott stöd för detta då de sammantagna besluten om licensjakt som tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna omfattar totalt 44 vargar vilket är knappt hälften av det utrymme som finns utifrån Naturvårdsverkets delegationsbeslut fortsätter Thomas Björklund.

 – Vi föreslår istället för renskötselområdet att licensjakten skall omfatta fyra vargar i Draggenreviret som berör framförallt Rättvik och Orsa kommuner, skriver Thomas Björklund.

Han tillägger att licensjakt i Draggenreviret på ett tydligare sätt bidrar till att minska på koncentrationen av varg i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".