Foto: Adam Ihse / TT
Foto: Adam Ihse / TT

Faluspelare världsmästare efter svensk finalseger

Alexander Galante Carlström: "Kunde inte bli bättre"
2:56 min

Sverige var i brygga men vände 0-2 till 3-2 och vann VM-finalen mot Finland inför 12 044 åskådare i Göteborg. Rasmus Enström utsågs efteråt till en av turneringens bästa forwards. 

Finalen bjöd, till skillnad från många av Sveriges andra VM-matcher, på riktig dramatik.

Finland chockstartade genom att ta ledningen redan efter 26 sekunder. Laget utökade också till 2-0 innan den första perioden var slut. 

Sverige kom sedan tillbaka till 2-2 i mittperioden, och det var således helt jämt inför den tredje perioden. Segermålet gjordes av Storvretas Henrik Stenberg som vräkte sig fram och med enhandsfattning skickade bollen i mål bakom en för dagen svårpasserad Eero Kosonen i den finländska kassen.

Finland tryckte sedan på, men Sverige lyckades hålla ut. Och när VM-guldet var ett faktum inför 12 044 jublande åskådare i Scandinavium firade det svenska laget vilt på planen.

Med i den svenska guldtruppen fanns IBF Faluns Jonas Adriansson, Rasmus Enström, Alexander Galante Carlström, Emil Johansson, Jonas Svahn och Johan Rehn. I Finlands silverlag fanns Tero Tiitu med. 

Det blev inga nya mål i finalen, men Rasmus Enström kom med i "All Star Team" och blev utsedd till en av de bästa anfallarna i mästerskapet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".