Lena Freijs, områdessamordnare vid landstinget Dalarna.
- Att Mora lasarett får en ny vårdbyggnad betyder väldigt mycket för hälso- och sjukvården i vårt område, säger Lena Freijs, områdessamordnare på landstinget.

Därför flyttar Mora vårdcentral

"Det kanske blir en bättre miljö även för patienterna"
1:11 min

Någon gång efter årsskiftet kommer vårdcentralen i Mora att flytta ut ur sjukhuset och in i tillfälliga modul-lokaler på lasarettsområdet.

Flytten är ett led i utbyggnaden av Mora lasarett.

– För att vi ska kunna göra den här nybyggnationen så måste vi skapa ledigt utrymme inom lasarettet, säger Lena Freijs, områdessamordnare på landstinget Dalarna.

Då har det visat sig att det bästa är att flytta ut vårdcentralen. Den är i dag väldigt trångbodd i dag och ligger många trappor upp, så Lena Freijs tror att flytten kommer att gå bra.

– När man blir mer koncentrerad i dessa moduler så kan man använda resurserna på ett bättre sätt, säger hon.

År 2018 ska det nya vårdblocket i Mora stå klart, och då ska vårdcentralen flytta in på markplan. Det nya huset ska innehålla många vårdplatser men totalt sett blir det inte fler platser på sjukhuset.

– Vården kommer dock att bli mer patientsäker i och med att vi får enkelrum för våra patienter. Vi kommer att kunna optimera vårdtiderna för patienterna, säger Lena Freijs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".