Maria Jansson köptes ut av landstinget
Foto: Eva Rehnström.
#landstingettystar

Landstinget köper ut obekväma anställda för miljoner

Maria Jansson: "Jag vet fortfarande inte vad jag har gjort för fel"
2:54 min

Landstinget Dalarna gör sig av med obekväma personer genom att köpa ut dem. Det visar en granskning som P4 Dalarna har gjort. Över tolv miljoner har man de senaste åren lagt på att bli av med anställda. En av dem är Maria Jansson.

P4 Dalarna granskar Landstinget Dalarna: #landstingettystar.

– I mitt fall och kanske andra också, där har man sagt upp personer på osaklig grund, och då hamnar man ju i den här situationen, att man får betala, säger Maria Jansson.

Det rör sig om minst 50 personer från alla möjliga förvaltningar och avdelningar. Det gemesamma är att de fått pengar för att sluta. Cirka 12,5 miljonor kronor på fem år, men egentligen mer. För det finns ännu fler personer och summor vi inte fått ta del av.

Men de har också en annan sak gemensamt visar det sig när vi ringer runt och river upp gamla sår som börjat läka. För det som hände var jobbigt. Så jobbigt att det lett till sjukdom, sömnsvårigheter och utmattning hos flera.

Två av de 36 vi pratar med säger att är nöjda med uppgörelsen, men Maria Jansson är inte en av dem.

– Det är våra skattepengar, som kunnat gå till bättre saker. Och jag vet fortfarande inte idag vad jag har gjort för fel, det är tufft att bära med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".