Foto: Nina Varumo / Scanpix
Foto: Nina Varumo / Scanpix

Var tredje man i Dalarna mår dåligt

Så är hälsoläget i länet
0:56 min

Hälsoläget i Dalarna är inte så bra: fler hjärtinfarkter än på många håll, fler som lider av fetma och fler självmord bland män. Så ser det ut enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser.

Frågar man folk hur de tycker att de mår, och det har Socialstyrelsen gjort, så svarar bara 69 procent av männen i Dalarna att de mår bra. Var tredje man tycker alltså inte att han mår bra.

Många män mår faktiskt så pass dåligt så de tar livet av sig. Dalarna är fjärde värsta länet i landet vad gäller självmord bland män: 24 självmord per 100 000 invånare på tre år. Men kvinnorna toppar med minsta andelen självmord i hela landet: 5 per 100 000 invånare.

Vi som bor i Dalarna löper också bra mycket större risk att få hjärtinfarkt än i landet i övrigt, näst största risken i landet. Värsta kommunen är Älvdalen.

Fetma kan vara en av förklaringana till hjärtinfarkterna. Andelen kvinnor med för högt BMI är stor i Dalarna. 17 procent av kvinnorna räknas som för tjocka och 16 procent av männen. Man kan jämföra med män i Halland som är smalast i landet, bara 9 procent har för högt BMI där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".