Varg. Foto Yvonne Åsell, Scanpix
Foto: Yvonne Åsell, Scanpix

Kringgår lagen för att kunna skjuta varg

Professor: "Så här kan man inte göra"
1:14 min

Nästa års licensjakt på varg kommer bli den mest omfattande hittills. 44 djur ska få skjutas, varav åtta i Dalarna. Detta trots att Kammarrätten nyss underkände den senaste jakten där max 16 vargar skulle få skjutas.

För att göra det här möjligt kringgår Sverige de EU-lagar som vi har förbundit oss till, och det är väldigt uppseendeväckande, säger Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Det här är anmärkningsvärt. Det väcker återklang i Europa att ett av de medlemsländer som brukar vara duktigast i klassen agerar på det här sättet, säger han.

Vid 2013 års vargjakt fick max 16 djur skjutas i landet. Men jakten stoppades efter att bara 3 vargar skjutits eftersom den överklagats till domstol. Nu har jakten utformats på ett sådant sätt att den inte kan stoppas via domstol, och det har EU-kommissionen reagerat starkt på, säger Jan Darpö.

– Så här kan man inte göra. Miljöorganisationerna liksom andra som företräder EU-rättsligt skyddande intressen måste ha möjlighet att ifrågasätta administrativa beslut i domstol för att på det sättet göra det möjligt för EU-domstolen att uttala sig, säger Jan Darpö.

EU-kommissionen driver redan två överträdelseärenden mot Sverige gällande vargjakten, och det kan få konsekvenser, säger Jan Darpö.

– Om de inte blir nöjda i det långa loppet med utvecklingen i Sverige så kommer de att stämma Sverige som medlemsland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".