En dörr och en skylt med texten "Domstolarna"
Foto: Mathilda Gustavsson.

Borlängebo drev fildelningssajt - rättegångsstart idag

Åklagaren Fredrik Ingblad: "Jag menar att de här två personerna har haft huvudansvaret för den här fildelningssajten"
0:54 min

I dag inleddes en rättegången i Falu tingsrätt som liknar det uppmärksammade Pirate-bay målet. Åklagaren Fredrik Ingblad menar att två män - en av dem en man från Borlänge - drivit fildeningssajten xnt.nu, och därför ska dömas för brott mot upphovsättslagen allternativ medhjälp till samma brott.

– På den här fildeningssajten har det tillgängliggjorts 1 050 olika typer av filmer och TV-serier till allmänheten olovligen utan rättighetshavarnas godkännande.

En av de åtalade männen är från Borlänge. Han erkänner att han varit med och drivit sajten men anser inte att han ska dömas för brott mot upphovsrättslagen eftersom han endast gjort det möjligt för andra att lägga upp filmer men inte lagt upp några filmer själv.

Hans advokat Sven-Erik Karls anser att hans klient inte heller kan dömas för medhjälp till brottet eftersom det inte ägt rum i Sverige.

– Frågan i det här målet det är ju var har brottet begåtts någonstans, har brotten begåtts utomlands eller i Sverige, just den här sajten som det handlar om där har servern som har hyst själva sajten har funnits i Tyskland, säger han.

Enligt åklagaren finns det bevis på att männen fått in 50 000 kronor i bidrag från sajtens medlemmar. Men enligt honom har pengarna i huvudsak använts för att driva sajten och inte varit männens huvudmotiv.

– Det handlar om att man vill tävla med andra sajter, man vill vara snabbast med att lägga upp vissa filmer och bli störst helt enkelt.

Det är Rättighetsalliansen Europa AB, före detta Antipiratbyrån, som har anmält fildelningssajten på uppdrag av sju svenska filmbolag som äger rättigheterna till de 1 050 filmerna och TV-serierna som åtalet gäller.

Förutom fängelsestraff riskerar de två åtalade mångmiljonböter men enligt advokaten Sven-Erik Karls kommer frågan om böter inte avgöras vid den här rättegången.

– De har gett in ett skadeståndsanspråk men det var för tätt inpå förhandlingen så då hänvisade tingsrätten dem att väcka talan på en civilrättslig basis 

Rättegången är planerad att hålla på fram till onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".