Förvaltningschef på landstingsservice. Foto: Salam Abu-Iseifan
Ulf Christoffersson, förvaltningschef på landstingsservice. Foto: Salam Abu-Iseifan
#landstingettystar

Chef: Det händer att arbetsgivare ingår överenskommelser

Ulf Cristoffersson: "Finns ingen chef i världen som kan påverka vilken medicin man tar och varför"
1:10 min

En chef på Landstinget Dalarna pressade en anställd att sluta med sin ångestdämpande medicin. Den anställda tog efter detta livet av sig. Men enligt förvaltningschefen Ulf Christoffersson så är det inte ovanligt att chefer ingår sådana överenskommelser.

– Det är inte ovanligt att man gör behandlingsöverenskommelser med behandlande läkare, med försäkringskassan och arbetsgivare, det förekommer, säger Ulf Christoffersson.

I journaler och brev som Andreas Zetterberg lämnar efter sig går att läsa att han mådde bra när han åt sin ångestdämpande medicin.

En medicin som chefen ser som en drog som han borde sluta med, berättar både anhöriga och kollegor och som också bekräftas i journalanteckningar.

Får det gå till så?

– Det är alldeles nya uppgifter, och ett generellt svar på det är att det inte finns en chef i världen som kan påverka dig eller mig vilka mediciner jag tar och varför, säger Ulf Christoffersson.

Kommer ni utreda det här?

– Jag utgår från att om det hade funnits en anledning att utreda det här fallet så hade vi gjort det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".