Rättspsykiatriska kliniken i Säter (RPK). Foto: Lars Pehrson /TT.
Rättspsykiatriska kliniken i Säter (RPK). Foto: Lars Pehrson /TT.

Rättspsykiatrin i Säter använder metalldetektor trots förbud

Utsatte personal från Inspektionen för vård och omsorg för kontroll
0:54 min

I somras kom personal från Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, till rättspsykiatrin i Säter för att göra en kontroll. Då krävde Rättspsykiatrin att de från IVO skulle genomgå kroppsvisitation med metalldetektor, något som saknar lagligt stöd.

Detta med metalldetektor, larmbåge, som det också kallas, har varit en följetong vid Säters rättspsykiatriska klinik. En av de som var emot användningen var Sture Bergwall. Han anmälde användningen medan han satt där.

Och Inspektionen för Vård och Omsorg har kritiserat larmbågen vid Säter vid flera tillfällen. Trots att det saknas lagstöd beslutade dåvarande verksamhetschefen på Säter att besökare regelmässigt ska undersökas med hjälp av larmbåge, och trots information om gällande regelverk fortsatte användningen. Till slut gick IVO gick så långt att de anmälde verksamhetschefen till åtal för det här.

Och i somras blev IVO:s personal själva utsatta för larmbågen, som fortfarande används och som det fortfarande inte finns lagligt stöd för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".