Värdshuset vid Gesundabergets fot hyrs ut till Hero, som driver asylboende där. Bilden tagen i december 2014.
Något turistboende blir det inte på Gesundaberget i vinter, eftersom bolaget Hero hyr alla sängplatser för sitt flyktingboende. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Allt fler tillfälliga asylboenden i Dalarna

"Asylboendet täcker kostnader på vinter"
1:26 min

Antalet tillfälliga asylboende har ökat kraftigt i Dalarna de senaste åren. Orsaken är att Migrationsverket inte har egna hyreslägenheter till alla asylsökande som kommer till Sverige. Och därför har de tillåtit privata fastighetsägare att hyra ut rum.

I januari öppnar Per Linell ett nytt boende i Hälsingland - och för honom är det en viktig extrainkomst.

– Vi har inga kunder på vintrarna, så det är mycket därför vi vill driva ett asylboende för att täcka kostnader på vinter. Sen har jag haft flyktingboende här i fem år, så det känns som en bra verksamhet för oss här i Kilafors eftersom vi ligger där vi ligger, säger Per Linell som är vd på Kilafors Herrgård.

På fem år har antalet asylboendeplatser fyrdubblats i Dalarna. Och idag finns cirka 2 000 platser i länet varav drygt 1 000 är tillfälliga. Ökningen hänger så klart samman med att allt fler söker asyl i Sverige.

Men Migrationsverket har inte egna lägenheter så det räcker till alla och därför öppnade man för två år sen upp för privata fastighetsägare att hyra ut rum. Det handlar ofta om konferensgårdar, stugbyar eller andra boenden som har svårt att hyra ut året om. 

– Det klart att det finns pengar att göra i det här för den som har möjligheten, säger Tolle Furegård som är boendeansvarig på Migrationsverket.

Förra året upphandlade de tillfälliga asylboenden för över runt en miljard kronor. Det finns dock ett tak på 350 kronor per person och natt - och då ska kost och logi ingå. Och intresset att erbjuda asylboendeplaster det ökar säger Tolle Furegård.

– I den sista av tre upphandlingar vi har gjort i år fick vi fler ansökningar än tidigare. Vi trodde väl att det skull börja sina, men hittills har det inte gjort det, men något stopp finns det väl, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".