Falu kommun.
1 av 2
Foto: Linda Zinderland/SVT Bild.
Ingalill Franck, chef på Socialförvaltningen i Falun.
2 av 2
Ingalill Franck, chef på Socialförvaltningen i Falun. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio

Falun anställer tio nya socialsekreterare

Socialchefen Ingalill Franck: "Det här kommer ge ringar på vattnet"
0:33 min

Tio nya socialsekreterare kommer börja under nästa år på försörjningsenheterna inom kommunen. Antalet handläggare har varit extremt lågt i förhållande till andelen personer som behöver hjälp.

– De nya handläggarna ska jobba med att hjälpa personer som söker försörjningsstöd, säger Ingalill Franck, chef på Socialförvaltningen på Falu kommun.

Eftersom trycket på Socialförvaltningen är högt från personer som är socialt utsatta, har antalet handläggare på försörjningsenheterna inte varit tillräckligt.

– Att vi anställer fler socialsekreterare kommer ge ringar på vattnet, säger Ingalill Franck och tillägger att det är ett projekt som kommer pågå under ett år och därefter utvärderas.

I Falun är 940 hushåll i behov av försörjningsstöd varje månad. Kommunen satsar nu mycket på så kallade resursjobb. Det innebär att man skickar ut folk i arbetande ålder, och som samtidigt får försörjningsstöd, på jobb i kommunal regi. Det kan exempelvis handla om äldreboenden.

– I nuläget har vi 30 personer ute på resursjobb. Det här är ett led i att få ut dem på arbetsmarknaden, säger Ingalill Franck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".