Allt fler studerar på distans. Foto: Malin Rudblom/TT.
Allt fler studerar på distans. Foto: Malin Rudblom/TT.

Dåligt ljud kan påverka inlärning

Student: "Man hänger inte med på samma sätt"
1:44 min

Allt fler studenter läser på distans och deltar i undervisningen via telefon eller på internet. Men det ställer stora krav på att ljudet fungerar.

– Man hänger inte med på samma sätt som om man vore på plats. Det är svårt att säga att man inte hör eftersom man har lite fördröjning. Ibland får jag mejla läraren efteråt för att höra om jag förstått rätt, så det är klart att det påverkar negativt, säger Kamilla Kristoffersson som studerar på Högskolan.

Dalarna hade över 6 600 distansstudenter under förra läsåret. De är beroende av att tekniken fungerar för att underlätta inlärningen.

Det handlar om föreläsningar och gruppdiskussioner via telefon eller forum på nätet. Men ibland ställer det digitala ljudet till det. Det blir störningar och ljudbortfall och då blir det svårare att komma ihåg vad som sagts.

– Att inlärningsprocessen blir störd av en dålig ljudmiljö det vet vi om, både av störande bakgrundsljud och rummets akustik, man minns en föreläsning sämre då, säger Robert Ljung som är forskare vid Högskolan i Gävle.

I ett nytt forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet, i samarbete med telekomföretaget Ericsson ska digitalt ljud och inlärning studeras nu. Och målet är att hitta lösningar för den växande gruppen distansstunder.

– Det kan handla om så enkla saker som att gå från att sitta med en mobiltelefon till att använda en IP-telefon som har bättre bandbredd och ljudkvalité, säger Arne Nykänen som är forskare i Luleå.

Distansstudenten Kamilla Kristoffersson hoppas att det här ska underlätta för studenter som läser på distans.

– Det blir ett problem om man ska sitta och spänna sig för att man hör dåligt istället för att man fokuserar på vad som faktiskt sägs, så det är jättepositivt att de kollar hur viktigt ljud faktiskt är, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".