Skolkorridor. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Färre vill starta friskola i länet

Skolinspektionen: "Elevkullarna går ner "
1:15 min

Allt färre vill starta friskolor i Dalarna. Ansökningarna har mer än halverats jämfört med för fem år sedan visar siffror från Skolinspektionen.

Främsta orsaken är att antalet elever minskat, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

– När elevkullarna går ner 2010 och 2011 så minskar även antalet ansökningar och det kan vara en av förklaringarna, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Inför kommande läsår har två ansökt om att få starta friskolor i Dalarna, för fem år sedan var det fler, åtta ville då starta en friskola i länet.

Frågan om vinster i välfärden har varit en het politisk fråga. Det har handlat om att flera friskolor kunnat ta ut rekordstora vinster och att friskolekoncerner gått i konkurs. Men den debatten tror inte Andreas Spång har påverkat viljan att starta skolor utan det handlar snarare om att det finns tillräckligt med skolor.

 – I vissa områden i Sverige finns det redan väldigt många fristående skolor och det är klart att någonstans går gränsen över hur många skolor man kan ha i förhållande till elevunderlag, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Men alla som ansöker om att få starta en friskola får inte det. Ungefär var tredje ges klartecken.

– Mest frekvent är att det inte finns ett tillräckligt elevunderlag för att bedriva den verksamhet man presenterat i ansökan eller att det inte finns ekonomiska förutsättningar. Sedan har de svårt att uppvisa att de ska ha undervisningen i endamålsenliga lokaler som ett skolbibliotek och så vidare, säger Andreas Spång enhetschef på tillståndsprövning vid Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".