Frågan om centrumtrafiken i Leksand går vidare
Anne-Lie Stenberg och Åke Sjöberg vid samhällbyggnadsutskottets möte i Leksand. Foto Stefan Ubbesen

Fortsatt genomfartstrafik i Leksands centrum

Samhällsbyggnadschefen: "Vi vill veta vad partierna tycker om det här"
0:56 min

Frågan om hur det kommer att bli med biltrafiken på gatorna i centrala Leksand när man ska rusta upp centrum, går vidare. Igår tog kommunens samhällsbyggnadsutskott beslut i frågan om att hålla genomfartstrafiken på Leksandsvägen öppen en stund till.

En testperiod har avslutats för att se hur trafiksituationen blev genom att bland annat stänga av trafiken på Leksandsvägen i centrum och leda trafiken på andra gator. Ett försök som många Leksandsbor kritiserade våldsamt emot.

Igår tog kommunens samhällsbyggnadsutskott ett beslut i frågan och skickar ett förslag till politikerna, berättar utskottets ordförande Anne-Lie Stenberg

– Vi skickar förslaget att Etapp tre om det här med enkel- eller dubbelriktad trafik på Leksandsvägen, den skjuter vi på, så vi gör Sparbanksgatan först, vilket alltså ger oss mer tid att hantera Majstångsplatsen och Leksandsvägen, berättar Anne-Lie Stenberg, som inte tycker att utskottet på det här viset fallit undan för de folkliga protester som växt om centrumplanerna.

Det blir alltså fortsatt genomfartstrafik på Leksandsvägen i centrum, i alla fall nästa år, säger Åke Sjöberg som är samhällsbyggnadschef i Leksands kommun:

– Ja i första läget blir det ju så. Vi vill lyssna vidare med vad olika parter tycker om det här, säger han och fortsätter:

– Framförallt vill vi höra mer vad handlarna här tycker och hur dom vill se framtiden. Vi vill ha mindre genomfartstrafik i centrum, men vill alltså höra vad andra tycker.

Nu kommer det här förslaget från samhällsbyggnadsutskottet att behandlas vidare av politikerna i Leksand.

– Först går det till kommunstyrelsen och sen till kommunfullmäktige, det här är ju första processen, så arendet kommer absolut att gå vidare, säger Anne-Lie Stenberg, som är moderat ordförande för samhällsbyggnadsutskottet i Leksands kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".