Färdtjänst
Foto: TT.

Elaine stoppas från att åka till sin syster i jul

Elaine: "Jag vill komma hemifrån som friska människor"
6:53 min

Elaine Lundgren i Orsa har en sjukdom som ger henne kronisk värk i hela kroppen. Den här julen hade hon tänkt fira med sin familj hos sin syster i Örebro men det sätter Riksfärdtjänst Dalarna stopp för.

Riksfärdtjänst anser att Elaine är tillräckligt frisk för att ta sig på egen hand till Örebro tillsammans med en ledsagare.

Så här skrev Elaine på vår Facebooksida för några dagar sedan:

Riksfärdtjänsten Dalarna kan ta och köra upp en lagbok i ......... !!! Avslag på resa med specialfordon och samma som min 16 - årige son är beviljad och ska åka med. Vi ska från samma ställe, till samma ställe! Men Riksfärdtjänsten Dalarna tycker att jag, med en sjukdom som efter minsta överansträngning gör mig sängliggandes fullproppad med morfin , ska ta min rullstol och min packning samt en ledsagare ...(som jag inte har), LÄMNA MIN 2 - ÅRING HEMMA (då han enligt deras regler inte får följa med) och åka färdtjänst 2 mil till tåget, på något vis få med mig allt, åka 10 mil, få med mig allt av tåget igen, byta tåg, komma på ett nytt tåg ( i mitt läkarintyg står att jag inte kan bära eller lyfta någonting överhuvudtaget!), åka vidare till Örebro, därifrån åka färdtjänstbil igen, de sista 3.5 milen! Kom nu ihåg att detta är UTAN MIN 2-ÅRIGE SON, och att min 16 - årige son gör exakt samma resa men ensam i en taxi nonstop från A-B! Om jag nu skulle trotsa och försöka få med mig min minsta son, jag då måste jag ju (såklart ) även se till att fixa alla byten mellan bilar och tåg med honom oxå! Tror ni färdtjänsten är så schyssta att de sätter i en bilbarnstol nära som funktionshindrad förälder vill åka med små barn? Då tror ni FEL! Man får nämligen ta med sin egen!!!! Se nu framför er hur jag ENSAM ska få med en 2 - åring, en rullstol, packning och julklappar OCH en bilbarnstol genom alla dessa byten och moment! Kom nu även ihåg att jag lever med ett svårt smärtsyndrom och att minsta överansträngning gör mig liggandes, i värsta fall veckor eller MÅNADER med extra morfin och muskelavslappnande medel! Men! Min tonåring får iaf en lätt resa ner till släkten i Närke för att fira jul. Jag och min lilla son får sitta ensamma i norra Dalarna.

Den 17 dec 12-14.00 är det demonstration utanför Region Dalarna på Myntgatan i Falun för att Färdtjänsten och blivit USEL! Jag hoppas att alla ni som kan, åker dit!!! Hade gjort det själv, men eftersom de inte tillhandahåller bilbarnstol så blir det svårt för mig, så jag skriver detta istället!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".