Nyversionen av klassisk sillsallad. Foto: Sara Nyström
Nyversionen av klassisk sillsallad. Foto: Sara Nyström

Nyversion av sillsallad till julbordet

På temat "nygammalt på julbordet" lagade kocken Sara Nyström en traditionell rätt, men med modern touch - sillsallad.

Nyversionen på klassiska sillsalladen

2 hela kokta rödbetor

2 röda äpplen

3 kokta ägg

125 gr inlagd sill i tunna bitar

150 gr färsk grönkål ( 2 msk olivolja, salt )

Cheddarcreme:  100 gr whiskeycheddar

                           1 dl grädde

                           1 msk citronsaft

                           Salt och svartpeppar 

Börja med grönkålscrispen , skölj och grovdela grönkålen och lägg bitarna mellan hushållspapper så de riktigt får torka, lägg på en ugnsplåt och ringla över olivoljan och massera runt så oljan blir väl fördelad. Rosta av i ugnen på 175 grader i ca 10-15 min eller tills de är knapriga. Tag ut dem och salta. Låt svalna och förvara dem torrt.

Värm upp grädden lite snabbt, behöver ej kokas upp. Riv ner cheddarosten och låt den smälta i grädden, låt den sedan svalna helt och smak av med citron, salt och svartpeppar. Denna skall serveras rumstemperad och är som ett mellanting mellan ost och smör.

Börja med att skära upp rödbetor, äpple och ägg i lika stora klyftor, blanda ej ihop dem före serveringen just för att inte rödbetorna ska färga av sig. Tag sedan den inlagda sillen och skär den i 1 cm tjocka bitar. När det skall läggas upp, ta bara fram ett fat och börja med rödbetorna i botten, sedan äpplet och äggklyftorna, klicka över cheddarcremen och fördela sillen över faten. Toppa det hela med lite grönkålscrisp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".