Vinbräserad kyckling på nyårsbordet

Har du inte hunnit komma på vad du ska bjuda på i kväll? Lugn, kocken Sara Nyström har komponerat en lättlagad och festlig nyårsrätt som passar de flesta.
Vinbräserad kyckling med serranoskinka, risotto och torkade körsbärstomater
4 portioner
4 kycklingfiléer
4 skivor serranoskinka
Salt och svartpeppar
1 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 skivade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
Börja med att putsa av kycklingfiléerna och lägg ett djupt snitt längs sidan av kycklingen. Var noga med att inte skära helt igenom den. Fläk upp filéerna och banka dem lite lätt, salta, peppra och lägg sedan på en skiva serranoskinka.
Rulla ihop kycklingen till en rullad och bind ihop dem med steksnöre så de ej rullar upp.
Värm upp en gryta och bryn på rulladerna i smöret, tillsätt vinet och vrid ner värmen på låg värme, låt det reduceras i två minuter.
Häll i grädden och vitlöken och låt rulladerna sjuda i ca 25 minuter, dubbelkolla med termometern, 70 grader i innertemperatur. Låt sedan rulladerna svalna i grytan tills det skall serveras. Då tas de upp och skärs upp i 2 cm tjocka skivor och såsen silas och kokas upp.
3 dl arborioris
1 gul lök
1 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
2 msk färsk dragon ( alt, 1 1/2 msk torkad )
150 gr västerbottenost
Salt och vitpeppar
Börja med att hacka löken fint och fräs på den i en kastrull med olivoljan i 1 minut utan att den tar färg, tillsätt sedan arborioriset och rör om.
I med vinet och låt det reduceras en liten stund, ha i buljongen och dragonen och låt riset svälla på medelhög värme i ca 15-18 minuter. Rör om under tiden så det inte bränner fast. När riset har en liten kärna kvar tas det av värmen och osten får gå med, rör ordentligt tills osten har smält och smaka sedan av med salt och lite peppar.
4 st kvistar med körsbärstomater ( 5 tomater per person )
Grovsalt
Tvätta tomaterna försiktigt så de ej lossnar från kvisten, torka dem och lägg på en ugnsplåt med grovsalt i botten. Baka sedan av tomatkvistarna i ugnen på 100 grader i 2 timmar, stäng av ugnen och låt dem svalna.
Använd djupa tallrikar till uppläggningen. Risotto i botten och kycklingen på den, lite av vinsåsen och toppa det hela med lite färsk ruccola och de torkade kvisttomaterna.