Margareta Nordman är ordförande för fackförbundet Vision i Dalarna
Margareta Nordman är ordförande för fackförbundet Vision i Dalarna. Foto: Eva Rehnström.
#landstingettystar

Vision: Det finns en chefsproblematik på landstinget

Fackförbundet Vision: "Det måste finnas system för utvärdering av chefer"
1:00 min

Det är vanligare att landstinget köper ut obekväma medarbetare än chefen, trots att det kan vara chefen som inte fungerar.  Det är också en anledning till att fackförbundet Vision i höstas bad landstingsledningen se över chefsituationen.

Ja trots att det kan vara chefen som inte gungerar så är det vanligare att landstinget köper ut obekväma medarbetare än chefen, det visar den granskning som Dalanytt har gjort.

– Rent generellt så förlänger man bara med automatik utan att ifrågasätta om den här chefen är lämplig eller inte. Och det måste finnas ett system där man kan utvärdera även en chef. Det säger Margareta Nordman, som är ordförande för fackförbundet Vision i Dalarna.

Bara två av de närmare 50 personer som fått pengar för att sluta jobba de senaste åren var chefer, trots att nästan hälften av de 36 vi pratat med vittnat om att det en konflikt med chefen som var den främsta orsaken till utköpet.

Det är alltså lättare för Landstinget att behålla sina chefer.

– Ja generellt sett så är det det. Det är ju en av orsakerna till att vi har lagt in en intresseförhandling till Landstinget Dalarna om just chefsförsörjningen i landstinget, säger Margareta Nordman.

Nu har personaldirektören ja till att jobba med chefsproblematiken under nästa år.

– Det känns jättebra att vi får gehör hos landstingsledningen, säger Nordman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".