Barn på förskola. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Barn på förskola. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Dalarna har flest andel barn utanför förskolan

Föreskolechef: "Vi har jobbat mycket med kvaliteten."
1:06 min

Inget annat län i Sverige har så stor andel barn som står utanför förskolan som Dalarna. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Barn på förskola lär sig samspel och får kunskaper som ger dem ett försprång framför barn som inte är på förskola, konstaterar socialstyrelsen och hänvisar till forskning.

Vansbro och Avesta är bland de kommuner i landet där flest ett till femåringar inte går i förskolan, procentuellt sett. I Vansbro är det ett av tre barn.

I Hedemora, däremot är det tvärtom. Kommunen har bland den högsta andelen barn i förskolan i hela landet, 85 procent, och går däremot stick i stäv med Dalarna som helhet.

– En hög andel av barnen till arbetslösa och föräldralediga finns hos oss, säger Gun Eriksson, en av tre förskolechefer i Hedemora kommun. Hon säger att kommunen i flera år medvetet jobbat för att höja kvaliteten i förskolan.

Eva Pettersson är förskollärare och tar statstiken som ett kvitto på att hon och hennes kollegor gör ett bra jobb.

– Men det är tungt också med så många barn och så många små barn som vi har, säger hon. Hon tycker också att förskolelokalerna känns för trånga.

– Jag tycker inte man ska har så lite plats för så måna barn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".