Joonas Tenhunen, Noppikoski
1 av 2
- Trots att vi är bara fem bofasta så finns det faktiskt fyra nationaliteter i Noppikoski redan i dag. Jag är född i Finland och så har vi Sverige, och så har vi en norrman och i grannhuset bor det en tjej från Filippinerna, säger Joonas Tenhunen, som vill ta emot uppåt 50 flyktingar i byn.
Bensinmacken och värdshuset i Noppikoski.
2 av 2
Det här är nog mångas bild av Noppikoski: en bensinstation i ganska ödslig bygd. Men om det blir ett asylboende där, kommer byn att bli betydligt mer befolkad.

Han vill ta emot flyktingar i Orsa finnmark

"Det vore ju häftigt om vi fick en ny våg av nybyggare i det här området"
3:12 min

I byn Noppikoski fem mil norr om Orsa bor i dag fem personer. Men någon gång efter årsskiftet kan befolkningen närapå tiodubblas.

Joonas Tenhunen driver i dag bensinmack, värdshus och vandrarhem i Noppikoski. Här har han cirka 50 bäddar som han kan tänka sig att upplåta till asylsökande flyktingar - något som han märkt är mer kontroversiellt än att ta emot turister.

– Det är ingen som vill bo här, men ändå väcker det oerhörda känslor att det ska komma hit folk från Syrien eller Somalia eller vad det nu må vara. Jag förstår att folk är rädda - så är det ju alltid att man är rädd för något som är okänt - men det är precis vanliga människor som bara inte har någonting kvar.

Behovet av asylboenden är fortsatt stort, och Migrationsverket upphandlar boende direkt med dem som driver anläggningar runtom i landet. Det är alltså inte kommuner som startar boenden.

I Orsa kan det bli ytterligare ett asylboende - om de som hyr Orsa stadshotell går vidare med sina planer. Än finns inga avtal skrivna, men om allt blir klart med besiktning, bygglov och andra tillstånd, kan det alltså bli asylboende i både centrala Orsa och Noppikoski i januari/februari.

– Jag hoppas att det här kommer igång. Det finns många bra saker som kan komma av det - bland annat fler arbetstillfällen. Vi skulle behöva anställa kanske tre, fyra, fem personer till, säger Joonas Tenhunen.

Han tror också att motståndet han mött minskar om och när flyktingarna väl kommer.

– Då kommer folk se att det är vanliga människor som bara flyr för sina liv. Kan vi hjälpa dem så är det kanon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".