Högskolan Dalarna
Foto: Alf-Jan Hansson

Få kvinnliga professorer vid Högskolan Dalarna

Ministern: "Alla ska kunna nå de högsta positionerna"
1:14 min

På tio år har antalet kvinnliga professorer vid Högskolan Dalarna gått från noll till tolv anställda. Men utvecklingen måste gå snabbare, menar regeringen som vill införa bonusar till de högskolor som lyckas öka andelen kvinnliga professorer.

– I ett demokratiskt och öppet land som Sverige ska det vara möjligt för alla att nå de högsta positionerna. Det ska inte vara förbehållet ett vist kön eller bakgrund, säger forskningsministern Helen Hellmark Knutsson (S).

Ungefär var tredje anställd professor vid Högskolan Dalarna är kvinna. Så såg det inte ut för tio år sedan, då fanns inte en enda, i dag är 12 av totalt 40 kvinnor. Regeringen är inte nöjd. De vill öka antalet kvinnliga professorer och satsar därför på en jämställdhetsbonus till högskolor som anställer fler kvinnliga professorer, men det är inte någon kvotering regeringen tänker sig utan ett bonussystem.

– Det innebär att alla våra anslag och anställningar ges utifrån strikta meriter och inte att man gör olika bedömningar utifrån kön, säger forskningsministern Helen Hellmark Knutsson (S).

Men Moderaterna håller inte med, de tror inte att en bonus ger fler kvinnliga professorer.

– Utan vi tror att man genom att ha en väldigt tydlig dialog med lärosätena kommer att nå mycket länge än vad vi gör i dag, säger Betty Malmberg, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i utbildningsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".