Tomten och Mia Dalmans Norgren.
Tomten och Mia Dalmans Norgren.
P4 Dalarna bloggar

December - en av tolv julmånader

Känns det tomt nu när julen är över frågar folk ofta. Men julen är aldrig över för mig, den börjar bara om.

Mia Dalmans Norgren som är digital utvecklingsredaktör på P4 förklarar med hjälp av en tidslinje hur julen är närvarande året om. 

Min mamma drack glögg och åt mandariner när vattnet gick fem dagar innan dopparedagen och fyra veckor för tidigt. Tomtenissen av tyg som satt med mig i kuvösen måste ha talat sig väldigt varm om sin högtid med tanke på vilken julälskare jag blev.

När jag var yngre och sörjde att julen var slut så samlade jag barr i påsar och skrev ”julgranen 1989” på etiketten. Nu har jag lärt mig att kanalisera mitt intresse lite bättre och vet att man faktiskt får väva in lite julstämning året runt. 

För att behålla magin måste man ha vissa förhållningsregler. En flaska must i november, resten i december. Inga stjärnor eller stakar innan advent och absolut inga knäckkok mitt i sommaren.

I december är varje dag en fest, inte bara julafton. Mellandagarna är härligt avslappnade med halvuppätna chokladaskar, nya julklappsböcker och massor av bra på TV.
När granen åker ut i januari är just den julen slut, men en ny har precis börjat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".