SolenergiSolceller Foto J Rosendahl
SolenergiSolceller Foto J Rosendahl

Många vill ha solceller hemma

"Folk tycker det är kul att göra egen el"
1:29 min

Intresset för att få bidrag för att ställa om till solceller är stort. Just nu står 77 personer i kö i Dalarna  för att få investeringsstöd från Energimyndigheten. Sara Bargi, enhetschef för hållbar el på Energimyndigheten, menar att det inte bara är ekonomin som styr intresset.

– Tjäna pengar är inte den drivande kraften idag, det tar en viss tid innan du får tillbaka din investering. Däremot är det många som vill bidra till ett hållbara samhälle, de ser det som en insats. Men också den här självhushållningskänslan, folk tycker det är kul att producera sin egen el, helt enkelt, förklarar Sara Bargi.

Det finns ju gott om plats på våra hustak för solceller som producerar el. En teknik där din investering lär hålla minst 25 år. Det är svårt att helt ersätta den köpta elen, men det går att klara sig ganska långt, åtminstone det ljusa halvåret.

– Vi har ju stort elbehov på vintern i Sverige, och då producerar inte solceller inte så mycket. De är absolut inte en lösning på alla våra problem. Men vi behöver öka andelen förnybar energi och solceller kan absolut bidra till det, tycker Sara Bargi.

Staten har haft ett investeringsstöd för solceller sen 2009, Dalarnas län har hittills fått 9,3 miljoner kronor, men många fler vill få hjälp. Men på grund av extravalet är det ju inte helt klart hur det blir med stöden nästa år och vilken budget som gäller efter mars månad.

Sara Bargi på Energimyndigheten tycker inte man ska stirra sig blind på just investeringsstödet. Det går att få ROT-avdrag för installationen, man kan också få skatteåterbäring om man säljer sol-el samtidigt som man använder elen själv. Men framför allt så har det blivit mycket billigare med solceller.

– Priserna har ju sjunkit så mycket så mycket så att de som installerade solceller med hjälp av stödet 2010 betalade ändå mer än vad du kanske behöver betala idag om du installerar utan stödet, menar Sara Bargi, Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".