Person handlar kläder på nätet och ett axplock av det som tullen beslagtog vid ett tillslag i Sverige under oktober. Foto: TT och Sveriges Radio

Brist på snabbt bredband hindrar näringslivet i Dalarna

Företagare: "Man borde kommit längre idag"
1:45 min

Det är en lång bit kvar tills Dalarna når regeringens mål om bredband till de flesta svenskar. Målet är 100 MB i bredbandet för att man ska kunna använda alla tjänster, och i Dalarna har bara 32 procent tillgång till det.

Inte minst är det viktigt att företagen kan få tillgång till fiberbredband. Gösta Bergström är aktiv i organisationen Företagarna i Bergslagen och saknar bra bredband.

– För vissa företag som vill bygga säkerhet med kameraövervakning så är ju det ett uppenbart problem att kommunicera om man inte har bredband, säger Gösta Bergström som har sitt företag i Ludvika.

Han hör ofta om behovet av bredband, för en del företag skulle det vara avgörande för fortlevnad eller etablering att kunna sända och ta emot stora mängder data. Det här är en utveckling som går alldeles för långsamt i Dalarna, menar Gösta Bergström.

– Med tanke på den teknikutveckling som man ändå har känt till under lång tid vad det gäller fiber, borde man hunnit längre idag, det tycker jag, menar Gösta Bergström, Företagarna.

Regeringens mål är att 90 procent av landet ska ha tillgång 100 MB år 2020 och för det behövs det fiber nedgrävt i backen. Patrik Sandgren är projektledare på regeringens Bredbandsforum och menar att en del län i början satsade på annan teknik än nedgrävt fiberbredband, något som i backspegeln blev fel.

– Där man satsade på att bygga vidare på det kopparbaserade telenätet nådde man en ganska snabb utbyggnad till många för en ganska så billig penning. Men de investeringarna är inte lika mycket värda i nuläget, utan där måste man börja om och bygga en fiberinfrastruktur, menar Patrik Sandberg, Bredbandsforum.

Takten på bredbandsutbyggnad med just fiber har dock ökat på senare år i Sverige, berättar Patrik Sandgren. Modellen som visat sig framgångsrik utanför de stora tätorterna är att engagera byalagen att gräva till närmaste knutpunkt.

– Det är byborna själva som står för en del av de här grävkostnaderna, bjuder varandra på markinträdesavgifter och leder de här projekten. Det har visat sig vara en väldigt effektiv metod för att snabbt nå ut med bra bredband på landsbygden, förklarar Patrik Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".