En ensam flicka på en skolgård. Foto: Janerik Henriksson, TT
Invandrade barn har tre gånger större risk för att bli mobbade. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Invandrade barn utsätts oftare för mobbning

"Man bör se hur det ser ut i var och en skola"
3:34 min

Barn som invandrat till Sverige utsätts för mobbning mycket oftare än sina jämnåriga, visar en ny studie från Göteborgs universitet. På antimobbningsorganisationen Friends ser man allvarligt på det.

– Vi är inte förvånade - det finns diskriminerade strukturer i samhället - och det är klart att man måste arbeta mer med de frågorna - det tolkar vi denna forskning som - alltså kunskapen i till exempel skolor om det hur man förebygger mobbning eller diskriminering kanske kopplat till etnicitet - man behöver mer stöd i det arbetet, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på antimobbningsorganisationen Friends.

Föräldrar till över 7 000 nordiska barn har svarat på frågor om deras barn blivit utsatta för mobbning. Och bland barn som är födda i Sverige uppgav nio procent av föräldrarna förekomst av mobbning. Motsvarande siffra bland barn födda utanför Sverige var hela 28 procent - alltså en tre gånger så hög siffra.

Även i Norge råkar invandrade barn ut för mobbning i högre grad. Medan man i övriga Norden inte verkar löpa någon väsentligt högre risk att bli utsatt för mobbning bara för att man har ett annat ursprung.

Ylva Bjereld, som är en av forskarna bakom studien, menar att de svenska resultaten överraskar eftersom vi i övrigt är det land som lyckats bäst med att bekämpa mobbningen bland barn.

– Om man tittar på förekomsten av mobbning generellt så ligger den lägst i Sverige. Men för invandrade barn låg den på samma nivå som för resten av Norden, så det var inte så att den låg extra högt i Sverige men, eftersom förekomsten av mobbningen är så låg bland de som är födda i Sverige generellt, så blev skillnaden så stor, säger Ylva Bjereld från Göteborgs universitet.

Varför det ser ut så här just i Sverige kan forskarna inte svara på. Men de konstaterar att man sedan tidigare vet att det är barn som avviker vad gäller utseende och tal som riskerar att utsättas i högre grad än andra.

På organisationen Friends som bedriver ett praktiskt antimobbningsarbete, konstaterar Johanna Wilkens att situationen varierar från kommun till kommun, från skola till skola.

– Det viktigaste är att man kartlägger situationen i sin egen skola för att man vet i vilken utsträckning man har problem med diskriminering eller kränkningar, till exempel kopplad till etnicitet. Då måste man så klart fokusera insatserna på det - men det är viktigt att ha grundläggande arbete mot mobbning - både förebyggande och främjande på plats, säger Johanna Wilkens från organisationen Friends.

Organisationen kommer att använda forskarnas resultat i sin metodutveckling - men vill framförallt att det når skolorna som har en central roll i det förebyggande arbete.

– Vi hoppas även att många skolor ska ta del av de här resultaten så att man ser över hur det ser ut i sin skola, säger Johanna Wilkens från Friends.

Forskarnas mätningar har gjorts i två omgångar, 1996 och 2011, och visar att nordiska ländernas strategier för att stoppa mobbning delvis har varit lyckosamma. Förekomsten av mobbning bland unga i Norden har sjunkit från 22 till 19 procent, säger Ylva Bjereld. Men det här gäller inte alla:

– För gruppen invandrade barn så ligger förekomsten fortfarande på samma nivå - och den gruppen tycks man inte har nått med sina antimobbningsstrategier, säger Ylva Bjereld, en av forskarna från Göteborgs universitet som arbetat med projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".