Brunnsviks folkhögskola med utsikten mot sjön Väsman
1 av 2
Brunnsviks folkhögskola med utsikten mot sjön Väsman. Foto: Anneli Koskinen.
Petra Fogelholm
2 av 2
Petra Fogelholm. Foto: Anneli Koskinen.

Containrar, korruption och kampvilja

När folkbildningen försvann - Del 1
7:36 min

Den 4:e juni 2013 ringde vällingklockan på Brunnsviks folkhögskola för sista gången. 107 gånger slog klockan mellan de röda byggnaderna, lika många år som skolan funnits på platsen.

På den sista skolavslutningen fanns varken rektor eller någon huvudman på plats. Det sista året hade kantats av konflikter och det var ett år som hade satt djupa spår hos många av de elever som fick bli de sista Brunnsvikarna i Brunnsvik.

En av de sista eleverna var Petra Fogelholm och för henne kom beskedet om att skolan inte skulle finnas kvar i Brunnsvik som en chock.

– Vi visste inte vad som skulle hända och det visste inte de som gav oss beskedet heller, berättar Petra Fogelholm.

– De sa bara att skolan ska flytta mitt i läsåret så vi visste inte vart vi var på väg och det kändes fel och läskigt att lämna en sådan underbar plats, fortsätter hon.

Brunnsviks Folkhögskola grundades 1906 och har sedan dess haft en betydande roll för den svenska arbetarrörelsens uppbyggnad och utveckling. Den 26 september 2012 kom beskedet om att skolan inte skulle finnas kvar i Brunnsvik, utbildningarna, eleverna och lärarna skulle flytta till Borlänge redan till nyår.

– Jag kan inte förstå att det här kunde hända och så brutalt som jag tycker att det har gått till, säger Kerstin Ahlberg som är uppvuxen på Brunnsvik. Man har sett hur de bara har vräkt saker i containrar som haft historiskt värde för den här skolan.

Efter beslutet om flytten startades en våg av protester från framför allt eleverna. Det gjordes protestlistor, skrevs i tidningarna och det organiserades två manifestationer för att få ha kvar skolan i Brunnsvik. Och tillslut fick eleverna igenom ett av sina krav, att de skulle få stanna läsåret ut. Men det var fortfarande ett faktum att skolan skulle packa ihop och flytta efter sommaren.

– Det är en stor förlust för arbetarrörelsen, den har blivit amputerad, säger vänsterdebattören Göran Greider.

Nu står lokalerna tomma på Brunnsvik i väntan på nya intressenter och det pågår en diskussion i Ludvika kommun om att starta upp någon form av verksamhet igen. Det anrika biblioteket som var Sveriges största folkhögskolebibliotek ligger nedpackat i lådor i det gamla gruvkontoret i Grängesberg i väntan på att Ludvika kommun ska ta tillvara på böckerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".