Kartonger med böcker
1 av 3
Foto: Anneli Koskinen.
Kerstin Ahlberg kikar in i huset där hon växte upp
2 av 3
Kerstin Ahlberg kikar in i huset där hon växte upp. Foto: Anneli Koskinen.
Kerstin Ahlberg kollar i boklådorna
3 av 3
Kerstin Ahlberg kollar i boklådorna. Foto: Anneli Koskinen.

Vad ska hända med Brunnsviks gamla böcker?

"De ligger där de ligger"
1:08 min

Cirka 50 000 böcker från Brunnsviks Folkhögskola ligger i kartonger i det gamla gruvkontoret i Grängesberg. Det är en absurd syn, säger Kerstin Ahlberg som bor i Brunnsvik.

Brunnsviks Folkhögskola utanför Ludvika hade det största folkhögskolebiblioteket i landet. När skolan flyttades till Borlänge sommaren 2013 hamnade böckerna i containrar hos en fraktfirma i Roslagen.

I februari 2014 skänktes böckerna till Ludvika kommun efter påtryckningar av privatpersoner. Nu ligger de cirka 50 000 böckerna i kartonger i det gamla gruvkontoret i Grängesberg. Kerstin Ahlberg som bor i Brunnsvik tycker att det är orimligt att böckerna ligger kvar där.

– Det är en absurd syn, säger hon.

Sen sommaren 2013 har lokalerna i Brunnsvik stått tomma. Ett förslag om att Ludvika kommun ska ta över ligger i nuläget hos kommunstyrelsen, men har inte röstats igenom än.

Samtidigt är alltså Sveriges största folkhögskolebibliotek nerpackat i kartonger. Vad som ska hända med böckerna är idag oklart eftersom kommunen inte vet vad som händer med Brunnsviks byggnader. Det säger Ingvar Henriksson som är socialdemokratiskt ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Ludvika:

– De ligger där de ligger så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".