Malungs Vårdcentral
Verksamhetschefen vid Malungs vårdcentral ser allvarligt på Liisa Martinssons fall. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Nu ska vårdcentralen utreda varför läkarna missade Liisas cancer

Verksamhetschefen: "Det är vår skyldighet att se om vi har gjort något fel här"
1:48 min

Malungs vårdcentral kommer att göra en utredning för att ta reda på varför Liisa Martinssons cancerdiagnos dröjde så länge som fyra år.

– Vi kommer att göra en internutredning för att se om det är något som gjort att det har blivit en försening av diagnos i det här fallet, säger Matts Lindgren, verksamhetschef vid Malungs vårdcentral.

– Vi kommer att titta på hur hon har sökt, vilka utredningar vi har gjort, hur många besök hon har gjort och om utredningarna har varit tillräckliga.

Liisa Martinsson säger ju själv att hon sökt i fyra år. Nu blev det ju en akut operation och läkarna tog ut en tumör ur tarmarna. Ska det behöva gå fyra år innan diagnos?

– Vissa sjukdomar kan ju ha ett ganska akut förlopp. Men det kan jag inte säga nu, utan vi vill gärna göra den här utredningen och se vad som är orsaken till att det tagit den här tiden.

Internutredningen ska vara klar någon gång i januari och kan leda till att landstinget gör en Lex Maria-anmälan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".