Liisa Martinsson, Malung.
Liisa Martinsson överväger nu att anmäla Malungs vårdcentral för felbehandling för hon tycker att hennes cancer borde ha upptäckts tidigare. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
LYSSNARTIPS

Vårdcentralen missade Liisas cancertumör

"Alla dessa år som jag har sökt hjälp och inte fått den rätta undersökningen och inte blivit trodd. Jag är jätteförbannad"
2:23 min

Under fyra år sökte Liisa Martinsson upprepade gånger vård för magsmärtor, men ingen på Malungs vårdcentral upptäckte att hon hade cancer. När hon till sist kom till Mora lasarett blev det akut operation.

Läkarna i Malung har kommit med olika förklaringar till hennes magsmärtor, berättar Liisa Martinsson:

– Magkatarr, magsår, hemorrojder bland annat. Jag har vetat hela tiden att det inte är så.

Den 25 november visade det sig att Liisas onda aningar stämde. På morgonen upptäckte hon färskt blod i avföringen och ringde på nytt vårdcentralen. Läkaren som hon fick träffa då skickade henne direkt till Mora lasarett - där det blev akut operation.

– När jag var vaken kom kirurgen och sa att du hade en cancertumör mellan tunntarmen och tjocktarmen som var lika stor som en karls knytnäve, berättar Liisa Martinsson.

Att magsmärtan visade sig vara cancer kom som något av en chock för henne.

– Man blir ju förbannad, alltså. En så stor tumör som jag hade i tarmarna den kan inte komma på några veckor eller några månader utan den har varit där länge, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".