Karin Stikå. Foto: Johannes Rosendahl.
Karin Stikå. Foto: Johannes Rosendahl.
#landstingettystar

Kan bli aktuellt med intern utredning av fallet Andreas

Landstingsdirektören: "Naturligtvis ska jag sätta mig in det ärendet nu"
1:07 min

Fallet med Andreas som pressades av sin chef att sluta med sin medicin kan nu bli aktuell för en internutredning. Det säger landstingsdirektör Karin Stikå när hon nu kommenterar den granskning vi presenterat under veckan.

Under veckan har Dalanytt berättat om anställda som köps ut för miljoner varav flera vittnar om att de inte förstått varför.

Vi har också berättat om en arbetsmiljö med mobbning inom landstinget där bland annat chefer varit drivande och om en anställd som pressades av sin chef att sluta med sin medicin. Något som anhöriga tror kan ha orsakat att han senare tog sitt liv.

Idag kommenterar Karin Stikå, landstingsdirektör, det här och hon börjar med utköpen:

– Det går inte att som chef kvista in och säga att man har en obekväm person och sedan be landstinget köpa ut vederbörande. Så går det inte till, säger Karin Stikå Mjöberg. 

När det gäller arbetsmiljön och mobbning säger Karin Stikå Mjöberg så här:

– Antingen går man till sin chef och berättar och om man inte tycker att man kan ta den vägen så finns det personalorganisationer som är väldigt duktiga på att fånga upp det här.

När det gäller Andreas Zetterberg, som tog sitt liv i våras, kommer ni se till att det blir en intern utredning kring vad som hände innan det tragiska dödsfallet?

– Jag känner inte till det ärendet.

Men är du beredd att sätta dig in i det för att eventuellt se till att det blir en intern utredning? 

– Ja naturligtvis ska jag sätta mig in det ärendet nu när jag hört om det, säger Karin Stikå Mjöberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".