Falubyar blir av med internet när Telia stänger stationer
Anna-Lena Söderlund Törnell hemma på gården i Toftbyn. Foto Stefan Ubbesen
LYSSNARTIPS

Telia stryper internet i byar i Falu kommun

Anna-Lena Söderlund Törnell: "Fullständig katastrof"
0:54 min

Storbolaget Telia har köpt upp en telecomoperatör som ansvarat för telecomtrafiken ute i flera byar i Falu kommun. Och det här kommer att drabba både privatpersoner och företagare hårt då Telia meddelat att man kommer att lägga ned olönsamma telestationer som förser byarna med internetmöjligheter.

En av dem som drabbas av det här är Anna-Lena Söderlund Törnell som bor i Toftbyn.

-Ja, det är en fullständig katastrof, det är ju våran livslina som försvinner med internet. Vår kontakt med omvärlden, säger hon.

Om då Telia lägger ner telestationen som förser flera byar i Falu kommun så kommer det ju inta bara att drabba privatpersoner där utan förstås också företagare i byarna. Till exempel just Anna-Lena Söderlund Törnell som är, minst sagt, tveksam till om hon kan fortsätta med det.

-Jag och andra kan ju inte driva en verksamhet utan att ha kontakt med internet, säger hon.

Beskedet till henne och de andra i området som kommer att drabbas kom för bara en kort tid sen och beskedet är att Telia stänger telestationen 30 Juni nästa år. Anna-Lena Söderlund Törnell säger att hon har försökt få kontakt med någon som kan göra något åt det allvarliga läget. Men det har inte gått så bra.

-Ja, jag har försökt att ringa allt, men jag slår lite huvet i väggen. Jag är förbannad, säger Anna-Lena Söderlund Törnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".