Ali Mohamud och Mubarak Yusuf Ali annställdes av Svensk Markservice. Foto:Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
1 av 2
Ali Mohamud och Mubarak Yusuf Ali jobbar med trädgårdsarbete och snöskottning. Foto:Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Magnus Johansson, platschef på Svensk Markservice. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Johansson, platschef på Svensk Markservice. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Han satsar på att anställa utrikesfödda

Magnus Johansson: "Det är lönsamt för företag att jobba med integration."
2:07 min

Brist på arbetskraft står för dörren i Dalarna. Samtidigt finns det många personer som letar efter ett jobb. Och för vissa kan det vara extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, exempelvis utrikes födda. Delvis därför bestämde sig arbetsgivaren Magnus Johansson att leta arbetskraft bland Borlänges somalier.

– De som kommer hit från andra länder är en jätteresurs. De vill inget annat än att jobba och göra rätt för sig och sin familj.

Magnus Johansson är platschef på Svensk Markservice, ett företag som jobbar med markskötsel, trädgårdarbete och snöskottning. På senare tid har han märkt att det blivit allt svårare att få tag på utbildade trädgårdsarbetare.

– I princip finns det bara trädgårdsskolor kvar i södra Sverige. De andra har fått lägga ner eftersom ungdomar helt enkelt inte söker, säger Magnus Johnasson.

I kombination med utmaningen att hitta personal började Magnus tröttna på det hårda snacket om flyktingar på arbetsplatsen.

– Det lät lite i vårt fikarum som jag tror det gör på alla företag, att de här människorna bara lever på bidrag, att de är lata, att de inte vill göra någonting. Det stämmer ju inte. Och då tänkte jag att jag anställer några. Istället för att se dem som en grupp får vi några individer att lära känna, säger han.

I samarbete med Arbetsförmedlingen började Magnus söka personal bland personer som stod utanför arbetsmarknaden i Borlänge och Falun. Majoriteten av de sökande i Borlänge var från Somalia. Mubarak Yusuf Ali var en av dem.

– Han var snäll och erbjöd oss att göra praktik. Sen skrev vi kontrakt på att jag ska jobba fram till i maj, säger han.

Mubarak kom till Sverige 2010 och till Borlänge 2012. Under de åren har han bland annat jobbat med skogsröjning. Men vägen till var han befinner sig i dag har varit tuff.

– För mig är det svårt. Allt beror på vem du är. Om du är aktiv och försöker hela tiden så kan du hitta jobb, säger han.

Cirka en tredjedel av de arbetslösa i Dalarna är födda i utlandet. Den siffran har stigit sedan förra året.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport om utsikter på arbetsmarknaden står Dalarna inför en stor brist på arbetskraft. Det beror främst på att invånarna blir äldre. År 2025 kommer det vara 15 000 färre i arbetsför ålder jämfört med i dag. Så mycket talar för att ett extra tillskott av människor kan vara nödvändigt.

– Titta bara på vården i dag. Vad vore hemtjänsten utan folk som är födda i andra länder? Vi skulle inte ha någon hemtjänst i Sverige. Samma problem börjar sprida sig till andra branscher. Det är inte bara vården som är i behov att arbetskraft utifrån. Det är lönsamt för företag att jobba med integration, säger Magnus Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".