Foto: TT.
Foto: TT.

Facket om landstingets personalsatsningar: Bra men inte tillräckligt

Vårdförbundet: "Arbetstidsfrågan för att orka jobba treskift är jättestor"
0:53 min

Höjd OB-ersättning och en ambition om att anställda bara ska behöva jobba var tredje helg. Det är några av de personalsatsningar som landstinget Dalarna nu gör för att råda bot på sjuksköterskebristen. Bra satsningar, men inte tillräckligt, enligt Vårdförbundet.

- De förslag som de kommit med är inte dåliga, det är inte så jag menar, säger Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Det hade varit bättre om landstingsledningen hade prioriterat att få till ett nytt, bättre, så kallat nattavtal, säger Kerstin Erlandsson. Alltså det avtal som reglerar hur många timmar i veckan personalen ska jobba.

- Hur vi än vänder och vrider på det så är den här arbetstidsfrågan för att orka jobba treskift jättestor. Vad är det som gör att man absolut inte kan backa på den frågan? För det skulle lösa så oerhört mycket problem på många kliniker, säger Erlandsson.

Hon ställer sig också frågande till varför facket inte fått vara med och diskutera vilka satsningar som borde prioriteras för att landstinget ska kunna rekrytera och behålla personal.

- Ja, jag är fundersam om varför de inte vill prata med oss om frågan. Vi kanske skulle kunna ha synpunkter på det hela som skulle kunna forma det hela ännu lite bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".