John Larsson, Malung.
John Larsson har överklagat överförmyndarnämndens beslut i hopp om att kommunen skulle få stå för ersättningen, men tingsrätten gick på nämndens beslut. Nu vill han att reglerna ändras. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

John var god man - kan ha jobbat gratis i över ett år

"Det är inte pengarna det är frågan om utan principen"
3:47 min

John Larsson från Malung har varit god man åt en person i över ett år och hjälpt personen med ekonomin. För detta skulle han få en ersättning på uppåt 20 000 kronor. Men nu ser det ut som om han inte får några pengar alls.

Det är nämligen så att det är personen som John Larsson hjälper - alltså huvudmannen - som ska betala honom, och den personen har inga pengar.

– Lagen är mycket tydlig, och det är väldigt, väldigt ovanligt att det blir på det här sättet, säger Annelie Björkman Andersson, chef och jurist på enheten Överförmyndare i samverkan i övre Dalarna.

Enligt lagen ska den som tjänar minst 2,65 prisbasbelopp (vilket motsvarar 117 660 kronor) per år eller har minst två prisbasbelopp (88 800 kronor) på banken själv betala sin gode man.

Men - ingen kontrollerar om personen verkligen har de pengar som krävs. Detta är John Larsson kritisk till.

– Innan man förordnar en god man, så tycker jag att huvudmannens ekonomiska situation ska undersökas, säger han.

Ur föreskrifterna för Överförmyndare i samverkan i övre Dalarna:
Huvudregeln är att det är huvudmannen, den som har god man/förvaltare, som ska betala arvodet och ersättningen. En förutsättning är att huvudmannens tillgångar överstiger två prisbasbelopp (för närvarande 89 000 kr) eller att huvudmannens inkomst före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp (116 600 kr). I annat fall ska kommunen betala arvodet. Om särskilda skäl finns kan undantag från denna huvudregel göras. För gode män för ensamkommande barn betalar kommunen arvodet. Kommunen kan under barnets asyltid återsöka kostnader till Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".