Anders Lindblom på Smittskyddsenheten i Falun är glad åt de nya hepatit medicinerna. Foto: Lotta Rydén P4 Dalarna
Anders Lindblom på Smittskyddsenheten i Falun är glad över de nya hepatitmedicinerna. Foto: Lotta Rydén P4 Dalarna

Patienter tvingas vänta på dyr behandling

Smittskyddsläkare: "Vi behandlar de som är svårast sjuka först"
0:58 min

Fyra nya läkemedel mot hepatit C kom tidigare i våras, men läkemedlen som har revolutionerat behandlingen är dyra. Så dyra att alla patienter i Dalarna inte kan få medicinen än.

Anders Lindblom är smittskyddsläkare i Falun.

- Det är helt fantastiskt när man har följt hepatit C patienter under lång tid, att det kommer nya läkemedel som är så mycket bättre, som ger så mycket mindre biverkningar och som är så mycket mer effektiva. Avigsidan är att läkemedelsindustrin tar ut de pengar som de kan, säger han.

Behandlingen som helt kan bota hepatit C kostar mellan en halv till en och en halv miljon kronor, per person. I Dalarna finns det omkring 200 patienter med hepatit C, men på grund av kostnaden är det bara 30 personer som hittills har fått hjälp.

- Vi behandlar de som är svårast sjuka, de som riskerar att få en allvarlig leverskada. Vi behandlar de först, säger han.

Redan nästa år kan priserna på läkemedlen sänkas, och Anders Lindblom beräknar att ytterligare 60 patienter i Dalarna kan få hjälp.

- Det kommer flera nya läkemedel nu så man räknar med att när konkurrensen ökar kommer priserna gå ned. På sikts så räknar vi med att behandla alla patienter, säger smittskyddsläkaren Anders Lindbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".