Eva Asplind från Grycksbo framför en bild från semstern i Khao Lak 2004. Alla i resesällskapet klarade sig. Foto: Lotta Ryden/P4 Dalarna
Eva Asplind från Grycksbo framför en bild från semstern i Khao Lak 2004. Alla i resesällskapet klarade sig. Foto: Lotta Ryden/P4 Dalarna

Hon minns årsdagen av Tsunamin

Eva Asplind minns: 10 år efter Tsunamin
1:15 min

Idag är det tio år sedan Tsunamini Indonesien där omkring 300 000 människor varav 500 svenskar miste livet. Eva Asplind från Grycksbo var i Khao Lak den där annandagen 2004 tillsammans med vänner och familj.

- När vi kommer till den dagen, så kommer minnena tillbaka såklart. För det här är någonting som man bär med sig, alltid. Det kommer vi nog att göra resten av våra liv, säger hon.

Eva och hennes resesällskap hade bestämt sig för att ta en fisketur just den dagen, det blev deras räddning. Ute till havs märkte de inte av vågorna. Det var först när de kom tillbaka till land som de såg förödelsen.

- Allting där var borta i princip. Vi såg stora fiskebåtar långt uppe på land. Personalen på båten, man såg skräcken i deras ögon.

Förstod inte vad som hänt

- Först så sa vi, men vad är det som har hänt, är det en tromb? Palmer låg ner och man såg att allt var raserat. I vattnet flöt det kroppar. Man visste att det var verkligt men ändå var det overkligt, säger hon.

Tre personer i sällskapet hade stannat på land och det tog ett dygn innan Eva Asplind fick reda på att de också hade klarat sig.

- Det var en dag som man aldrig kommer att glömma. Vi hade vunnit högsta vinsten kändes det som, säger Eva Asplind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".