Varför skänker vi helst pengar till plötsliga katastrofer? Foto: Karin Olander/TT
Foto: Karin Olander/TT

Du får stå för kostnaden vid en katastrof

UD: "Kan bli en privatekonomisk katastrof"
1:03 min

Sedan tsunamin 2004, och krisen i Libanon 2006 när Svenska staten evakuerade många svenskar skapades en ny katastroflag i Sverige som säger att den som blir hjälpt själv får stå för kostnaderna om staten ingriper.

Charlotta Ozaki Macias är kommunikationschef på Utrikes departementet, (UD)

- Det var för att man ville ha en tydlig organisation och också ett regelverk för statens ansvar för att hjälpa svenskar vid en katastrof utomlands, säger hon.

Lagen om konsulära katastrofinsatser började gälla 2010. Och den slår fast att resenärer blir skyldiga att betala kostnader för transport och sjukvård om staten ingriper i en katastrofsituation.

- 2004 var människor i nöd tvungna att fylla i papper i ett tillstånd när de kanske inte orkade fylla i papper. I vissa fall behövde de lägga upp en uppläggningsavgift när man kanske inte hade ett öre i fickan. Så det var komplicerat administrativt.

Charlotta Ozaki Machias slår fast att det är viktigt att man har en bra försäkring om en ska ut och resa.

- Om man inte har en reseförsäkring och behöver en medicinsk transport hem till Sverige så kan det gå på hur mycket pengar som helst. Så det kan bli en ekonomisk katastrof för den personen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".